Už víte, co je coworking a jestli je pro vás vhodný?

|

5 min.

Řada dnes úspěšných firem, třeba Google či Apple, začínaly jako „garážové firmy“. A to doslova. Své první nápady a podnikatelské úspěchy zastřešily levnými prostory garáží. Ty jsou dnes minulostí a hitem je coworking. Vaše podnikatelské začátky mohou být podpořeny fullservisem coworkingového centra, jakým je WorkLounge, a nabídnout kreativní prostředí, které vás podpoří v podnikání.

Možná jste se svými podnikatelskými nápady začali doma ještě ve svém dětském pokoji. Někdy v obýváku, jindy nad dětskou postýlkou svého dítěte na mateřské či rodičovské, či hezky postaru, v garáži. Toto prostředí však nevyhovuje každému. Popravdě, spíše nikomu. Chybí nám pracovní prostředí, kde to dynamicky šumí a ve vzduchu doslova visí nápady. Kde je vždy po ruce někdo, kdo přispěje názorem či radou, nebo si s vámi třeba jen sedne na pokec.

Pro nové nápady potřebujeme kreativní prostředí, a právě tohle nám coworkingové centrum se sdíleným pracovním prostředím umí nabídnout.

coworking

Kde se vzal, tu se vzal… coworking

Historie sdílení pracovních prostor sahá až do roku 1989. Svůj „sexy“ název však coworking dostal až v roce 2005. Tehdy se z něj začal stávat životní styl. Pro freelancery, malé firmy, ale i pro středně velké týmy začal být coworking ideálním prostředím pro rozvoj podnikatelských aktivit. Protože právě o tohle v coworkingu jde. Chcete zázemí, které vás nebrzdí v podnikání, ale naopak, pomáhá vám vytrvat v běhu na dlouhé trati, jímž podnikání je. Ne každý je stavěný na samotu. „One person“ začátky v businessu mnohdy končí nezdarem právě proto, že nám chybí lidi.

Zpočátku ani ne ti, kteří by nám pomáhali s prací, ale ti, kteří rozruší naši osobní sociální bubliny a pomohou nám koukat se na věci kolem i na naše podnikání z jiné perspektivy. Třeba jen projeveným názorem. Když k tomu ještě dostaneme servis v podobě vždy připraveného pracovního místa, možná dokonce malé kanceláře, vždy teplého šálku čaje či kávy, ale i připravené reprezentativní zasedačky, jde o skutečný luxus. Zejména ve chvíli, kdy podnikání ještě příliš nenese a velké náklady si nemůžeme dovolit.

Coworking znamená dát své práci řád

Řád je přesně tím, co v domácím prostředí postrádáme. Nejde jen o to, že vlastní pracovní sebedisciplina dostává trhliny už ve chvíli, kdy jsme se ještě v 11:00 nepřevlékli z pyžama (co na tom, že jsme u počítače seděli již od pěti ráno). Jen stěží lze přesvědčit okolí, že když jsme doma, tak pracujeme. Návštěvy rodiny během pracovního týdne u vás doma se mohou stát pravidlem – vždyť přece nechodíte do práce a jste doma. 

Co však dělat, jestliže se vám nechce vrátit do korporátu, na pronájem zcela vlastní kanceláře se finančně ani psychicky necítíte, a navíc potřebujete chodit někam mezi lidi? V tomto případě jste ideálním kandidátem pro coworking. Ten vám nabídne přesně to, co hledáte. Klid na práci, kreativní prostředí, společnost dalších podobně naladěných lidí, přístup k technologiím (kvalitní připojení k internetu, tiskárnu, kopírku) a potřebný servis (kafe, kuchyňka, zasedačka, příjem pošty).

Coworking vám vlastně poskytne ideální podnikatelský prostor a sdílené služby. Jak velký pracovní prostor můžete získat u nás ve WorkLounge? Překvapí vás, že střechu nad hlavou nabídne nejen vám osobně, ale třeba i vašemu až desetičlennému týmu, a to v tomto případě i v samostatně vyčleněném, i když rozhodně ne izolovaném prostoru. Svůj klid na práci si máte možnost vybrat ve sdíleném prostoru i ve zcela samostatné kanceláři. Ve WorkLounge totiž jde o více než jen o filosofii coworkingu. Tento projekt umí nabídnout prostředí, které je skutečně vhodné na práci. A ne u všech tzv. hubů tomu tak je.

Co vám tedy coworking centrum, jakým je WorkLounge, nabídne?

Nejlépe vám možná napoví čtyři pilíře coworkingu. Těmi jsou komunita, spolupráce, dostupnost a otevřenost. Zbavíte se pocitu izolace, váš pracovní den dostane řád a budete pracovat v inspirujícím prostředí. Takže pokud to s podnikáním myslíte vážně, víte, po jaké klice sáhnout.


Chcete si prohlídnout naše cowork nebo kancelářské prostory?


Sledujte nás na Instagramu

@workloungeprague